Adding to text to photos in Movie Maker

Discussion in 'Media Workshop' started by ruslanb76, Oct 16, 2005.

  1. ruslanb76

    ruslanb76 pivo prosim VIP Member

    Joined:
    Jul 17, 2004
    Messages:
    442
    Location:
    usa
    hey all. Making a film with movie maker in xp and wanted to add text to photos and also to make the photo fade into black screen with text. How do I add text to photos? Paint? Also how do I just make white text on a black screen ? Im sure theres an easy answer. Be gentle Im a beginner with the whole movie editiing thing. Thanks.:bouncy
     
    ruslanb76, Oct 16, 2005
    #1
    1. Advertisements

  2. ruslanb76

    Phil VIP Member

    Joined:
    Dec 20, 2003
    Messages:
    959
    Location:
    Ontario, Canada
    You can add text to photos in almost any photoeditting program. Paint, Photoshop, Acrlyic (MS product in Beta that is free), any one you like. What do you mean make white text on a black screen? You could make that in any photo edditing program as well, MS Paint would work just fine. If I remember correctly there is a way to add text in Movie Maker but it isnt to customizable, making a picture should work.
     
    Phil, Oct 16, 2005
    #2
    1. Advertisements

  3. ruslanb76

    ruslanb76 pivo prosim VIP Member

    Joined:
    Jul 17, 2004
    Messages:
    442
    Location:
    usa
    ok I thought it was probably pretty basic. I'll show you what I mean when I have the project finished. Thanks Phil!
     
    ruslanb76, Oct 16, 2005
    #3
  4. ruslanb76

    Phil VIP Member

    Joined:
    Dec 20, 2003
    Messages:
    959
    Location:
    Ontario, Canada
    Glad I could help.
     
    Phil, Oct 17, 2005
    #4
  5. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    eck windows movie maker is the worst video editing program i have ever used next to nero vision and pinnacle studios.

    with windows movie maker, there is a title and credits editor. all you do is type what you want and choose the animation. i'll post a screenshot of where it is when imageshack comes back online for me.

    btw if you are wondering what $100+ program i am using for my editing, Adobe Premiere and Final Cut Pro :)
     
    spike228, Oct 17, 2005
    #5
  6. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    ok here.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
    spike228, Oct 17, 2005
    #6
    Phil likes this.
  7. ruslanb76

    Nickweb Resident Filmaker Moderator

    Joined:
    Nov 7, 2003
    Messages:
    2,532
    Location:
    North Wales, Britain
    nice text overlay effect spike,
    eck windows paint is the worst image editing program ever, was that done in paint? :shock
     
    Nickweb, Oct 17, 2005
    #7
  8. ruslanb76

    ruslanb76 pivo prosim VIP Member

    Joined:
    Jul 17, 2004
    Messages:
    442
    Location:
    usa
    Ok...How do you add text to a photo...so that the text can fade into the existing photo? What Im doing is making a tribute video for some military guys and I want to superimpose the names onto the photos as the video plays( like a slideshow to music) Get what I mean? I know that I can add titles and such before or after a selected scene but how do you add the text to a selected scene? It doesnt have to fade in but that would be the most desirable effect for me. I tried adding text to the photos in paint and then playing them in order but it looks awful and you can't read the words.
     
    ruslanb76, Oct 18, 2005
    #8
  9. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    the text will become an overlay. i really haven't done much editing with movie maker but i based on all the editing programs i've used, the overlay should be a video clip with text and a transparent background. you can apply the fade in transistion to the overlay as you would with the actual video clip.

    i hope you understood that. if not, then i will try to provide screenshots.

    @nickweb, yea it was paint and i fully agree that its the worst program for picture editing :p

    i was not in the mood to fire up photoshop to do something that takes the time of the startup time of photoshop.

    edit: ruslan, do not add the text by editing the picture if you want the fade in effect.
     
    spike228, Oct 18, 2005
    #9
  10. ruslanb76

    Nickweb Resident Filmaker Moderator

    Joined:
    Nov 7, 2003
    Messages:
    2,532
    Location:
    North Wales, Britain
    I'll have a look at movie maker tonight, and just to brag, PS on my computer takes about 2 secs to load, mwahahahaaaaa!
     
    Nickweb, Oct 18, 2005
    #10
  11. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    what version is the question now ;)

    I have photoshop creative suite 2 with plugins, thus the 5 second load time.
     
    spike228, Oct 19, 2005
    #11
  12. ruslanb76

    Nickweb Resident Filmaker Moderator

    Joined:
    Nov 7, 2003
    Messages:
    2,532
    Location:
    North Wales, Britain
    PS7 i have. and i looked at movie maker last night, i dont think you can do what you wanted to do, I'd invest in a cheap *** movie program, like MGI videowave, i have that, and it's so easy to make a slideshow of pictures, and overlay text that can fade in/out, slide accross screen, anything you want.

    seriously, using windows movie maker for movies is like using paint to make a masterpiece. sorry to be so blunt
     
    Nickweb, Oct 19, 2005
    #12
  13. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    i haven't looked into it much. but does an overlay automatically merge with the existing clip or is it a new editable layer?
     
    spike228, Oct 20, 2005
    #13
  14. ruslanb76

    Nickweb Resident Filmaker Moderator

    Joined:
    Nov 7, 2003
    Messages:
    2,532
    Location:
    North Wales, Britain
    in MGI wideowave, it is an editable layer, so you put a clip on the timeline, put text overlay on it, put a few more clips on, and you can go back and alter the text you overlayed, if that makes any sence
     
    Nickweb, Oct 20, 2005
    #14
  15. ruslanb76

    ruslanb76 pivo prosim VIP Member

    Joined:
    Jul 17, 2004
    Messages:
    442
    Location:
    usa
    Yes screenshots please. I know moviemaker sucks but Im poor!:bouncy Thanks for all your help guys
     
    ruslanb76, Oct 20, 2005
    #15
  16. ruslanb76

    ruslanb76 pivo prosim VIP Member

    Joined:
    Jul 17, 2004
    Messages:
    442
    Location:
    usa
    Okay got the fading text thing but now I cant seem to figure out how to move the text on the screen. It shows up automatically on the top portion but blocks faces so I want it on the bottom. I probably will figure this out by the time anyone replies.:lol2
     
    ruslanb76, Oct 21, 2005
    #16
  17. ruslanb76

    Phil VIP Member

    Joined:
    Dec 20, 2003
    Messages:
    959
    Location:
    Ontario, Canada
    That is the problem with windows movie maker...

    Very little control. I was playing around with it and I can't seem to get it to move around. You should be able to just drag it where ever you like, but that would be too complicated to program now wouldn't it. I will keep trying to play with it. You might be better off buying an actual video editting program.
     
    Phil, Oct 21, 2005
    #17
  18. ruslanb76

    spike228 ST 38 VIP Member

    Joined:
    Jul 18, 2004
    Messages:
    2,256
    Location:
    Honolulu, Hawaii
    i meant in movie maker.

    @ruslanb: there should be a way to move the text but i honestly have no idea what to do for that. like i said before, i never liked using movie maker, i only used it for making credits because its a such simple way to do it. no keyframing required.
     
    spike228, Oct 21, 2005
    #18
  19. ruslanb76

    Nickweb Resident Filmaker Moderator

    Joined:
    Nov 7, 2003
    Messages:
    2,532
    Location:
    North Wales, Britain
    so do we want screenshots of MGI videowave?
     
    Nickweb, Oct 26, 2005
    #19
    1. Advertisements

Want to reply to this thread or ask your own question?

It takes just 2 minutes to sign up (and it's free!). Just click the sign up button to choose a username and then you can ask your own questions on the forum.
Similar Threads
  1. Brando16

    Windows Movie Maker (.wmv) onto Video CD?

    Brando16, May 29, 2004, in forum: Media Workshop
    Replies:
    2
    Views:
    2,798
  2. exmk

    Movie maker freezes and closes

    exmk, Oct 26, 2004, in forum: Software
    Replies:
    0
    Views:
    830
  3. Charlie

    movie maker 2 without sp2?

    Charlie, Nov 3, 2004, in forum: Computing
    Replies:
    8
    Views:
    329
    fireryone
    Nov 6, 2004
  4. James  Thompson

    Help with Windows Movie Maker

    James Thompson, Aug 2, 2006, in forum: Computing
    Replies:
    0
    Views:
    261
    James Thompson
    Aug 2, 2006
  5. emekadavid
    Replies:
    0
    Views:
    289
    emekadavid
    Mar 27, 2012
Loading...

Share This Page